ANATOM REHAB

Rehabilitering för alla typer av hundar

Vi erbjuder rehabilitering för alla typer av hundar och skador. Personlig tränare och individanpassade träningsprogram för hund.

Rehabilitering för hund

ORSAKER TILL SKADOR

Det finns förstås otroligt många anledningar till att hundar skadar sig eller har andra problem med kroppen, men förenklat kan vi dela in dessa i inre- och yttre påverkan samt primära och sekundära problem.

Inre påverkan är till exempel en tillväxtstörning, ledförändring eller sjukdom som påverkar rörelseapparaten.

Som exempel, tillväxtstörningen (t.ex. OCD) är ett inre primärt problem som skapar smärta, rörelseinskränkning eller annat obehag för hunden. Det kan ge sekundära problem i form av t.ex. artros och ryggsmärta.

Till inre påverkan räknas även övervikt som påverkar kroppen på flera sätt. Det blir en onormal belastning som sekundärt påverkar leder, senor, ligament och brosk med förslitningsskador som följd. Övervikt och fetma kan även ge t.ex. diabetes och hjärtproblem.

Yttre påverkan kan vara för ensidig, för hård eller för lite träning, trauma, olycka, brist på uppvärmning eller att hunden inte är fysiskt förberedd för en uppgift. Yttre påverkan kan som sekundärt problem ge t.ex. artros eller ökat slitage på andra vävnader såsom muskler, ligament, och senor.

Alla hundar över 1 år som har någon typ av hälta, smärta eller diagnos i rörelseapparaten kan tillgodogöra sig rehabilitering. (Är din hund under 1 år finns ett specifikt besök för detta).

Känner du att något inte står rätt till med din hund så stämmer det, du känner din hund. Ett första steg är oftast ett besök hos veterinären som undersöker, ställer en diagnos och därefter rekommenderar rehab. Då bokar du en tid hos Anatom för ett första besök och ett upplägg för din hunds rehabilitering.

Om det inte är något akut så går det även att göra tvärt om, börja med ett besök hos hundfysioterapeut som gör en undersökning och skickar vidare till veterinär alternativt provar att behandla innan veterinärbesök (efter samråd med veterinär). Efter veterinärbesöket rekommenderar veterinären troligen någon form av rehabilitering, då är ni varmt välkomna tillbaka för ett rehabiliteringsupplägg.

Har hunden gjort en SKK-röntgen för att kontrollera höftledsdysplasi (HD) och/eller armbågsledsdysplasi (ED) och hunden fått resultat HD C, HD D eller HD E och/eller har pålagringar i armbågsleden det vill säga ED 1, ED 2 eller ED 3, behöver den oftast någon typ av behandling/fysioterapi.

Även om hunden förhoppningsvis inte har några symptom när ni får resultatet så är det bra att förekomma. Vissa anpassningar och behandlingar kan göras för att öka chansen att hunden håller sig fräsch längre.

Kanske har ni fått veta att hunden har en patellaluxation på det ena eller båda knäna? Oavsett om hunden ska opereras eller inte kan vi på Anatom hjälpa till vid rehabilitering eller i förebyggande syfte för att hunden förhoppningsvis inte ska behöva dra på sig några sekundära problem.

Ryggproblem är vanligt både primärt och sekundärt, vilket gör att ryggen oftast på något sätt är involverad i rehabiliteringen. Ett exempel på en diagnos i ryggen är spondylos, benbryggor mellan ryggkotorna som uppkommer på grund av en överrörlighet i ryggen. Prognosen skiljer sig mycket mellan individer. Även här kan vi på Anatom hjälpa till att behandla och förebygga.

Artos är tyvärr otroligt vanligt hos hundar idag. Artros kan vara en primär diagnos eller en sekundär diagnos på grund av t.ex. dysplasi, osteochondros eller frakturer. Artros innebär pålagringar i en led. Dessa pålagringar skapas av kroppen som ett skydd på grund av att ledbrosket har slitits ner. Det leder ofta till minskad rörlighet och smärta, ibland framför allt i muskler. Här kan vi med laserbehandling minska inflammationen och öka rörligheten. Tillsammans med anpassad träning kan vi tillsammans öka hundens livskvalitet.ATT TÄNKA PÅ

Livet hemma mellan besöken på rehab är minst lika viktigt. Tillsammans med dig som ägare försöker vi anpassa övningar och tips för att passa er vardag. Tillåter inte vardagen all rehabilitering har vi möjlighet att ta emot hundar för rehabilitering med helinackordering.

VÅRA TJÄNSTER

Vi erbjuder fysioterapi med hjälpmedel såsom löpband, medicinsk laser, vibbplatta mm beroende på individ och hur den svarar på olika behandlingar.

KONSULTATION

Nu kan du även få hjälp via mejl om du känner dig osäker med träningen. Filma din hund och skicka till oss så hjälps vi åt att komma vidare.

 • KOMPETENS OM RÖRELSEAPPARATEN
  Utökad kompetens om tillväxtstörning, skador i knäled, senor, ligament och muskler. Diskdegeneration, diskbråck och frakturer.
 • TRYGGHET FÖR DIG SOM HUNDÄGARE
  Vi innehar ansvarsförsäkring.
 • CERT. HUNDFYSIOTERAPEUT
  Utbildad 2014 med fördjupad kunskap om hundens signaler, träningslära, nutrition och kosttillskott.
Ersättning från din hundförsäkring

Du vet väl att du kan få ersättning av ditt försäkringsbolag för rehab beroende på vilket försäkringsbolag du har och vilken försäkring du har tecknat?

1. Prata med ditt försäkringsbolag om hur just din hund kan nyttja försäkringen på bästa sätt
2. Kontakta oss för att se över vilka alternativ vi har som kan hjälpa er i er eftervårdande rehabilitering
3. Be er veterinär att skriva en remiss till oss till lämplig eftervård och bifoga gärna hundens journalkopior

Du är betalningsskyldig mot oss och försäkringsbolaget ersätter i sin tur dig mot uppvisande av kvitto

Är du veterinär? Remittera till oss!

Sedan 2017 har vi samarbetat med flera olika veterinärer rörande rehabilitering av skador eller förbättrad livskvalitet för den kroniskt sjuka hunden.

Mejla remiss samt journalkopior till info@anatom.nu

Vi tar emot eftervård av OCD, FCP med flera tillväxtstörningar, frakturer, senskador och erbjuder behandling av kroniska sjukdomar som spondylos och dysplasier.

Jakthundsrehab

KOMPLETT REHABPAKET MED HELPENSION

En veckas helpension för den skadade, opererade eller otränade jakthunden.

Behöver din hund återhämta sig efter jaktsäsongen, efter en skada/operation eller få en kickstart inför jaktsäsongen? Jakthundsrehab bokas under minst en vecka (7 kalenderdagar) och maximalt 3 veckor (21 kalenderdagar) per omgång.

Kontakta oss för offert via info@anatom.nu

 • Boende på pensionatet, inklusive rastningar
 • Anpassat foder & kosttillskott
 • Kontinuerlig undersökning av hundfysioterapeut inklusive utförlig dokumentation
 • Rehabplan för vistelsen och efter hemgång, vid behov i samråd med veterinär
 • Behandling med laser, efter behov
 • Sjukgymnastik/träning. Specifika övningar i hundgymmet, avslappning/träning på vibbplatta, FirePaw löpband, anpassade promenader med mera